vrijdag 12 november 2010

Wat doet een zomerbloemenkweker in de herfst/winter?

Zo..., een groot gedeelte van de planten zijn er weer uit en dat gedeelte van het land is klaargemaakt.
Het deel van de planten die overtallig zijn en verkocht zijn, zijn inmiddels gerooid en afgeleverd.
Deze planten kunnen bij de collega teler nog voor de winter aangroeien om volgend jaar bloemen te geven.

De planten die de vriezer in moeten bij ons mogen nog even wachten tot ze volledig zijn afgestorven wat ongeveer half december zover zal zijn. Tot die tijd mogen ze al hun reserves in de ondergrondse delen brengen zodat ze mooi sterk de koeling in gaan.
Daar waar de planten gerooid zijn is de grond met een woelpoot diep losgetrokken om te voorkomen dat daar storende lagen ontstaan, en daarna is de grond gespit.
Nu nog compost uitrijden en gronddoek erop, daar hopen we volgende week mee te kunnen beginnen.
In de filmpjes hiernaast is te zien wat er tot zover deze herfst gebeurd is op de kwekerij.

21-11-2011 Zo het begin met compost uitrijden is ook gemaakt. zie filmpje hiernaast

maandag 8 november 2010

Recessie? Of is het Kopen Op Afstand/beeldveilen


Het is mij opgevallen dat de prijzen van bloemen steeds dichter op elkaar komen.
Of het nu  de topkwaliteit is of meer de middelmaat, het grote verschil gaat er af.

Is dit een gevolg van de recessie of wordt met kopen op afstand alles meer eenheids worst
Ik kan me voorstellen dat in tijden van recessie het moeilijker wordt om ergens veel geld voor te geven, maar zonder de producten te zien is het ook moeilijk om kwaliteit te beoordelen.

Natuurlijk worden bloemen door keurmeesters gekeurd en moeten ze voldoen aan product specificaties, maar het verschil tussen de beste A2 en de slechtste A1 is kleiner dan tussen de slechtste A1 en de beste A1. Bloemen zijn geen fabrieksproducten, of er “fut” in de bloemen zit is op een foto te niet te beoordelen. (hoe moet dat als alle producten via beeldveilen worden verhandeld?)
 
Op papier lijkt kopen op afstand, en beeldveilen een mooi  systeem waarbij zelfs de middenprijs omhoog zou kunnen gaan door een groter kopers potentieel. Maar,… we roepen met z’n allen dat kwaliteit het concurrentie wapen van Nederland is. Door naar de middenprijs te kijken wordt middelmatigheid beloond. De Nederlandse bloemenhandel is sterk geworden door kwaliteit, bulk kan overal geproduceerd worden! 

Denk niet dat ik een kweker ben die niet met z’n tijd mee ga, actuele foto’s meesturen doe ik al lang. Ik ben groot voorstander van beeldondersteunend veilen  ( foto bij de klok geprojecteerd, maar de producten wel  fysiek in de afmijnzaal). 
Ook het idee dat de kwekers met een zg. goede naam altijd boven zullen komen drijven betwijfel ik. Voor een groot gedeelte is dat zo, maar op papier/beeldscherm zien veel producten er toch hetzelfde uit, en ook van één kweker kan de kwaliteit ondanks dat het altijd A1 is toch verschillen, bijvoorbeeld door meer of minder zon e.d. 

Hoe dan ook, wat de reden zou zijn, volgens mij is er geen oplossing te vinden in steeds maar meer schaalvergroting en kostprijs verlaging.

Reactie's zijn welkom
Hieronder is ruimte om te reageren