woensdag 13 februari 2013

aanpassen aan omstandigheden


eerder verschenen in vakblad voor de Bloemisterij 

hierin schrijf ik af en toe een stukje over iets dat ons bezighoudt


Aanpassen

Als kweker hebben we al lang geleerd dat planning belangrijk is, maar dat het je kunnen aanpassen aan omstandigheden nog veel belangrijker is.

Veredelen is één, maar van daaruit een continue aanwas van jonge planten tot stand brengen is een ander. Één van onze eerste eigen soortjes was eigenlijk een 'mislukking'. We hadden tussen onze zaailingen een mooi kleurtje waar we veel geloof in hadden. Om aantallen te krijgen was weefselkweek de aangewezen weg, maar daar kan veel misgaan. De plant bloeide namelijk ineens heel anders dan de originele inzet.

De jaren erna hebben we verschillende soorten via weefselkweek laten vermeerderen en altijd bleek delphinium toch niet zo'n makkelijk gewas te zijn. Bestelde aantallen zijn moeilijk te plannen, en er kan van alles misgaan. Soms lukt een inzet helemaal niet, soms gaat het ineens heel goed. Dit is een jaar dat niets wil. Half december kregen we al te horen dat ongeveer 50% van de bestelde aantallen leverbaar zijn en een paar weken geleden was het nog maar 25%. Daar gaat je planning.

Gelukkig zijn we wat huiverig om planten van onze eigen soorten te verkopen: het voordeel is dan dat we voldoende planten op het land 'over' hebben en die kunnen delen en uitplanten zodat we voldoende planten hebben om van te snijden.

De 'mislukte' delphinium die zo anders bloeide, bleek wel erg apart van vorm en kleur te zijn, en is nu een succesnummer. Niet alle afwijkingen zijn dus slecht. Wie weet wat het ons brengt om nu veel gescheurde planten op verschillende momenten te poten. Misschien is ook dit een 'mislukking' die ons in de toekomst veel gaat brengen (spreiding van bloei)?

Als kweker hebben we al lang geleerd dat planning belangrijk is, maar aanpassen aan omstandigheden die zich voordoen is nog veel belangrijker.

Of zoals Darwin ooit zei: 'It is not the strongest or the most intelligent of species that survives. It is the one that is the most adaptable to change'.