vrijdag 23 maart 2012

eerder verschenen blog van mij in Vakblad voor de Bloemisterij

Meegaan met de tijd
Ook hier in Drenthe gaan we op onze manier lekker met onze tijd mee. Lang hebben we het kunnen tegenhouden, maar op een gegeven moment haalt de tijd je in. In de afgelopen jaren was schaalvergroting, innoveren, investeren en vernieuwen de toekomst. Althans, als je de heren moest geloven die het allemaal wisten.

OK, meegaan met technische ontwikkelingen is ons niet helemaal vreemd. Wij hebben al jaren een website, zitten op Facebook, twitteren wat af, en zelfs hebben we een mobiele site. Real live foto's meesturen? Ook al jaren heel gewoon voor ons.

Schaalvergroting? Nee, dát vinden we wat ingewikkeld. Tegen de stroom in zijn wij juist kleiner geworden. Eenderde van het land laten we tegenwoordig braak liggen. Ja, in Drenthe kan dat; wij hebben iets andere grondprijzen dan in het westen.

Het lijkt erop dat we met die 'schaalverkleining' juist op de tijd vooruit lopen. Ik hoor steeds verhalen over niches zoeken, meer voor prijsverhoging gaan in plaats van steeds maar voor kostprijsverlaging. Totdat er straks opeens weer iemand opstaat die komt vertellen dat bulk weer de toekomst is omdat iedereen zich in de zogenaamde kleine producten heeft gestort en er een tekort aan massa is ontstaan.

Een ondernemer die met zijn tijd meegaat, kijkt natuurlijk ook of het wat uithaalt wat hij doet. Nou heeft Google daar een mooie uitvinding voor: Google Analytics. Hiermee kun je precies zien hoe vaak een website wordt bezocht, hoelang mensen op een site blijven, waar ze vandaan komen en nog veel meer interessante feiten. 

Helaas voor mij kun je ook zien op welke zoekwoorden je gevonden bent in de zoekmachine: zie hier en kijk op nummer 267. Dan zakt de moed je een beetje in de schoenen... Afijn, wij gaan lekker onze eigen weg en zullen ons maar niet van de wijs laten brengen door zo'n zoekopdracht, of mensen die de toekomst voor je denken te kunnen uittekenen.

Volgens mij moet iedereen zijn eigen weg volgen, en niet achter de massa aan lopen. Want dan loop je áchter de feiten aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

laat hier een bericht of reactie achter